Bruce Lee

Bruce Lee

Vapaaottelun isä Bruce Lee

Bruce Leetä voidaan pitää vapaaottelun isänä ja lajin kiistattomana muokkaajana. Hong Kongissa kasvanut ja Yhdysvalloissa vaikuttanut Lee on kuuluisa monista elokuvista, kuten Panoksena kuolema, Lohikäärmeen tie, Lohikäärmeen kidassa ja Vihan nyrkki. Omaperäisestä tyylistään tunnettu Bruce Lee teki elokuvien kautta itämaiset taistelulajit tunnetuiksi koko maailmalle. Vaikka häntä onkin kritisoitu elokuvatähteydestä, Hollywoodin lisäksi Lee on jättänyt jälkensä myös vapaaottelun syntyyn ja kehitykseen.

Hong Kongin kaduilta taistelulajeihin

Bruce Lee syntyi 27.11.1940 San Franciscossa, Kaliforniassa. Brucen perhe oli Hong Kongista, mutta Brucen isä oli oopperalaulaja ja kiertueella Yhdysvalloissa Brucen syntymän aikaan. Kolme kuukautta Brucen syntymän jälkeen perhe palasi Hong Kongiin, missä Bruce vietti suurimman osan lapsuudestaan. Näytteleminen kiinnosti Brucea heti pienestä pitäen; hän oli lapsinäyttelijä yli 20 elokuvassa. Samoihin aikoihin Brucen kiinnostus myös taistelulajeihin heräsi.

Nuorena Bruce joutui usein katutappeluihin, jonka vuoksi pojan vanhemmat päättivät tutustuttaa hänet kamppailulajeihin. 13-vuotiaana Bruce aloitti Wing Chun harjoittelemisen ja sai opettajakseen kuuluisan Yip Manin. Lahjakas nuori harjoitteli Wing Chun opetuksessa viiden vuoden ajan ja osoittautui yhdeksi Yip Manin parhaista oppilaista. Myös Yip Manista tuli tärkeä roolihahmo Brucen kehityksessä. Wing Chun lisäksi Bruce harjoitteli judoa ja brasilialaista jiu-jitsua.

Kamppailulajien mestari ja valkokankaiden suosikki

Bruce muutti takaisin Yhdysvaltoihin 18-vuotiaana. Lyhyen San Franciscossa oleskelun jälkeen Bruce suuntasi Seattleen, jossa hän perusti oman Kungfu-koulunsa, Lee Jun Fan Gung Fu Instituten. Samalla Bruce opiskeli yliopistossa filosofiaa. Filosofian kurssejaan Bruce sovelsi usein kamppailulajien tekniikkaan. Asuttuaan viisi vuotta Seattlessa, Bruce muutti Oaklandiin. Siellä hän perusti toisen Kungfu-koulunsa yhdessä James Leen kanssa. Vaikka Bruce omistautui Kungfulle, myös muut kamppailulajit kiinnostivat häntä.

Bruce Leen kiinnostus eri kamppailulajeihin sai hänet osallistumaan Long Beachin kansainväliseen karateturnaukseen, joka muutti hänen elämänsä suunnan lopullisesti. Bruce teki taidoillaan vaikutuksen turnauksessa ja hänen uransa Hollywoodissa sai nostetta. Bruce näytteli monissa sarjoissa, kuten The Green Hornet, Batman, Ironside ja Enjoy Yourself Tonight, sekä lukuisassa joukossa elokuvia. Brucen omaperäinen tyyli teki itämaiset taisteluelokuvat tutuiksi myös länsimaiselle yleisölle.

Jeet Kune Do

Bruce oli nuoresta pitäen oman tiensä kulkija. Perustamissaan kouluissa Bruce opetti Jeet Kune Do:ta (JKD), itse kehittämäänsä monimuotoista ideaa kamppailusta. Lee itse kertoi usein, että Jeet Kune Do oli vain nimi, ja hän kutsui sitä kirjoituksissaan ja haastatteluissa “ihmiskehon ilmaisutaiteeksi”. Bruce sanoikin, ettei JKD ole uusi kamppailutyyli, vaan hän toivoi vapauttavansa oppilaansa tiettyjen muottien ja tyylien seuraamisesta.

JKD:n keskipisteenä ovat yksinkertaiset ja suorat liikkeet. JKD tähtää mahdollisimman tehokkaaseen vaikutukseen, mahdollisimman vähällä vaivalla. Brucen vankka kokemus eri kamppailulajeista auttoi JKD:n muodostumisesta. Tutkimustensa myötä Lee uskoi, että itsepuolustuksen tyylit olivat tulleet liian jäykiksi. Todellinen taistelu on spontaania, eikä vastustajan aikeita voi ennakoida. Jeet Kune Do:lle on tyypillistä yllätyselementti, joustavuus, tehokkaat hyökkäykset, nopea jalkatyö ja suorat iskut. Liikkeitä on lainattu myös nyrkkeilystä.

JKD:n, vapaaottelu ja Lee isähahmona

Bruce Lee on kuvattu vapaaottelun isähahmona Dana Whiten, Ultimate Fighting Championshipin presidentin, vuonna 2004 tekemän kommentista seurauksena: “Itseasiassa, vapaaottelun isänä voitaisiin pitää Bruce Leeta. Se näkyy Bruce Leen tyylissä harjoitella, otella ja kirjoittaa – hän sanoi parhaan tyylin olevan ilman tyyliä. Hän lainasi vähän jokaisesta osa-alueesta. Hän lainasi hyviä asioita jokaisesta taistelulajista, käytti sen mikä toimii ja jätti loput ulkopuolelle”.

Bruce Leen vaikutus vapaaotteluun voidaan tuntea tähän päivään asti. Painopiste vain hyödyllisten liikkeiden käyttämisessä on osa myös nykyajan vapaaottelua. Tärkeää on keskittyä mihin tahansa menetelmään joka tuo menestystä, eikä siihen, vastaako siirto jotain tiettyä muotoa tai tyyliä. Nykypäivän vapaaottelijat ymmärtävät myös monipuolisuuden merkityksen. Hyvä vapaaottelija on valmistautunut ottelun jokaiseen vaiheeseen ja käänteeseen. Yksipuoliset ottelijat häviävät niille, jotka ovat parempia ja voimakkaita omassa erikoisalueessaan.

Ei sittenkään vapaaottelun kuningas?

Ei tietenkään ole varmaa, mitä mieltä Lee itse olisi saamastaan tittelistä vapaaottelun isänä. Bruce Lee ei yrittänyt luoda uutta tyyliä tai urheilulajia vaan kannatti tyylittömyyttä. Bruce ei myöskään itse ollut innostunut osallistumaan kilpailuihin. Lisäksi on selvää, että Bruce ei ollut ensimmäinen tai ainoa eri kamppailulajeja ja -tyylejä yhdistänyt. Monet lajin seuraajista väittävätkin, että vapaaottelu olisi kehittynyt myös ilman Bruce Leen vaikutusta.

Kritiikistä huolimatta on selvää, että juuri Bruce Leellä oli suuri vaikutus kamppailulajien suosion kasvuun. Hänen vaikutuksensa vapaaottelijoihin on edelleen valtava: hän inspiroi uusia ottelijoita ja on arvostettu lajin harrastajien parissa. Bruce osoitti, miten eri kamppailulajeja voi sekoittaa ja hyödyntää. Brucen ajatukset käytännöllisyydestä, monipuolisuudesta, helppoudesta, nopeudesta ja spontaaniudesta ovat ajankohtaisia edelleen. Voisi siis sanoa, että Bruce raivasi tietä tämän päivän vapaaottelulle.

Leen perintö jatkuu

Vaikka Brucen kuolemasta on jo yli neljäkymmentä vuotta, hänen merkityksensä nykypäivän vapaaottelun synnyssä ja muotoutumisessa on tärkeä. Bruce Lee oli mies aikaansa edellä. Hänen tyylinsä ja käytännöllisyyden korostaminen kamppailulajeissa näkyy myös nykyajan vapaaottelussa. Bruce Lee on tuskin ainoa vapaaottelun syntyyn vaikuttanut. Silti, kritiikistä huolimatta Bruce Lee ei ollut vain Hollywoodin suosikki; Leen perintö vapaaottelun isänä ja suurena vaikuttajana on kiistaton.

 

 

Back to Top