Kilpailut

Kilpailut

Vapaaottelutapahtumat ja kilpailujen järjestäminen

Suomessa on 1997 vuodesta alkaen järjestetty vapaaotteluja. Urheilulajina vapaaottelu on kehittynyt merkittävästi kansainvälisen lajikehityksen myötä. Lajin kotimaiset ammattilaiset ovat jo huippu-urheilijoita, joiden taso on vuosien raskaan tavoitteellisen harjoittelun tulosta. Tuomaritoiminnalle sekä vapaaottelun säännöille on lajiliiton myötä luotu selkeä linja, joka mahdollistaa Suomessa lajin kehittymisen. Liiton hallitukselta tulee hakea lupa kilpailujen järjestämiseksi, ja tapahtumakohtainen järjestämissopimus tulee laatia liiton kanssa.

Kansalliset kilpailut

Kansalliset kilpailut pyritään järjestämän kilpailukaudella noin joka kolmas viikko. Jäsenseurat hakevat kilpailuluvat liiton hallitukselta. Vain voimassa olevalla liiton jäsenyydellä ja lisenssillä voi osallistua liiton alaisiin otteluihin. Kilpailuoppaan mukaisesti on myös hoidettava ulkomaalaisten ottelijoiden lisenssimaksut kansainvälisissä ammattilaiskilpailuissa. Osallistumismaksun kansallisissa otteluissa perivät kilpailujen järjestäjät. Kilpailun järjestäjä on velvollinen antamaan amatööriotteluissa kilpailijoille mitalin tai muun vastaava palkinnon. Kilpailukutsussa on ilmoitettava etukäteen osallistumismaksusta.

Vain liiton virallisilla ottelusäännöillä voi järjestää kansallisia kilpailuja. Liiton kilpailuopasta ja kilpailumääräyksiä pitää aina noudattaa, ja on järjestäjän vastuulla varmistaa, että ottelijoiden kaikki tarvittavat sopimukset ja muut vaaditut todistukset ovat voimassa. Kansallisissa kilpailuissa otteleva ei saa käydä otteluita koskaan viikkoa ennen tai jälkeen kotimaisten arvokilpailuiden. Kilpailujen järjestäjien vastuulla on periä kansallisissa amatööriotteluissa kaikilta kilpailijoilta osallistumismaksu sekä tarkistaa lisenssien voimassaolo.

MMA-tapahtumat Suomessa ja maailmalla

Mixed Martial Arts, MMA, eli suomeksi vapaaottelu on nimitys tälle kamppailulajille, jossa tekniikoita on yhdistelty monista tunnetuista kamppailulajeista. Kiinassa kung fu -tyylin edustajat ovat kilpailleet toisia vastaan vapaaottelussa. Samalla tyylillä Japanissa on järjestetty kisoja eri karatekoulujen kesken. Länsimaissa eräänä vapaaottelumuotona pidetään edelleen ammattipainijoiden välisiä kisoja, jotka olivat yleisiä 200 vuotta sitten. Silloisista kisoja käytettiin termiä catch-as-catch-can, joka liittyy ottelumuodon vapaisiin sääntöihin.

Vapaaottelu on siis saanut erilaisia muotoja ympäri maailmaa, mutta modernin vapaaottelukulttuurin voidaan katsoa ottaneen ensimmäiset kehitysaskeleensa Brasiliassa. Vapaaottelussa on tavallista, että sääntöjen mukaan otteluissa käytetään monipuolisia pysty- ja mattotekniikoita sekä iskuja ja lukkoja. Ottelut järjestetään joko vapaaottelukehässä tai häkissä. Selkein jako yleisesti ottaen on ammattilais- ja amatöörivapaaottelun välillä. Suomessa suurin ammattilaisvapaaottelutapahtuma on Cage, seuraavaksi on tulossa Cage 46.

Ammattilaisvapaaottelutapahtuma Cage 46

Cage 46 on ammattilaistason vapaaottelutapahtuma, jonka järjestäjä on Cage MMA Finland. Tapahtuma järjestetään vuonna 2019 Helsingin Kulttuuritalolla 16.2. Avausottelussa kohtaavat Ville Mankinen ja Sten Saaremäe. Tapahtuman jatkot vietetään täällä kertaa CAGE:n virallisessa jatkopaikassa Apollo Live Clubilla. Vapaaottelun 15-vuotiaana aloittanut Ville Mankinen on kotoisin Laitilasta ja edustaa Turun FFG:tä. Ammattilaisdebyytissään toissa vuonna tappion saaneena hän hakee nyt avausvoittoaan CAGE:ssa.

Mankinen on ottanut opikseen ammattilaisdebyytin tappiosta ja parantanut ainakin alapotkujen torjumista. Sten Saaremäe tulee Viron Tartosta ja edustaa Spordiklubi Englasiat. Sten Saaremäelle kuuluu maansa mestareihin amatöörivapaaottelussa. Hänellä on aiemmista otteluista saldona yhteensä yksi tappio ja kaksi voittoa. Imatran Carelia Fightissa hän voitti taistelussa Jani Haggin edellisenä syksynä. Ennakkoon saatujen tietojen mukaan Saaremäe aikoo painostaa Mankista erityisesti pystyottelussa.

Amatöörien SM-kilpailut

Sääntöjen mukaisten amatööriotteluiden erät kestävät joko kolme tai viisi minuuttia ja lukumäärä on välillä yhdestä kolmeen. Ammattilaisotteluihin verrattuna yleinen erottava tekijä on sääntö, että matto-ottelussa ei saa koskaan iskeä millään lailla. Amatöörit käyttävät lisäksi yleensä jalkasuojia sekä hyvin pehmustettuja hanskoja. Toisen ottelijan jouduttua alakynteen tuomarit keskeyttävät ottelut hyvissä ajoin tyrmäysten välttämiseksi. Taso vaihtelee aloittelijasta amatööristä kehittyneeseen huippu-urheilijaan.

Kilpailija menettää amatööristatuksensa oteltuaan A-luokan ottelun tai muun ammattilaisottelun. Jokaisella ottelijalla on aina oikeus otella, vaikka hänellä olisikin A-luokan otteluita tilillään. Toisin sanoen kansallisiin amatöörikisoihin saa osallistua ilman amatööristatusta, eli myös A-luokan ottelijoiksi luokiteltavat. Amatöörien arvokisoiksi lasketaan esimerkiksi SM-kilpailut ja Finnish Open -turnaus. Amatöörien arvokisoihin osallistuvilla täytyy olla amatööristatus ja hänen pitää olla käynyt vähintään yhden Suomen vapaaotteluliiton alainen amatööriottelu.

Junioreiden SM-kilpailut

Junioreiden SM-kilpailuja järjestetään vain A-junioreille. Junioriottelijan valmentaja, joka valmentaa alle 18-vuotiaita, sitoutuu kysymään kaikilta osallistujilta huoltajan luvan ottaa osaa kilpailuun. Kilpailijoille on selvitettävä, että Suomen Vapaaotteluliitto tai kilpailun järjestäjä ei koskaan vakuuta ottelijoita. Lisäksi pitää selvittää, että vapaaottelussa loukkaantumiset ovat mahdollisia ja vastuu niistä ei kuulu kilpailun järjestäjälle. Jokainen ottelija on velvollinen hankkimaan Suomen Vapaaotteluliiton lisenssi­vakuutuksen tai muun vastaavan.

Mikäli alemman painoluokan urheilijalle sopii, voidaan kaksi luokkaa yhdistää; ottaen kuitenkin huomioon, että ottelijoiden ikäero ei saa alle 18-vuotiaiden otteluissa olla kolmea vuotta enempää. Junioriluokkien välillä voi hyppiä luokan, mutta niin, että ikäero ei ylitä kolmea vuotta. Nyrkkisääntö on, että jos ottelupari on eri ikäluokista, käydään ottelu aina nuoremman luokan säännöillä. A-juniori-ikäiset voivat otella aikuisia vastaan, mutta A-junioreiden sääntöjen mukaan.

Loimaa Fight Night

Loimaa Fight Night on Loimaalla järjestettävä vapaaottelutapahtuma, jossa nähdään seitsemän vapaaottelumatsia sekä yksi lukkopainiottelu. Ensimmäiseksi nähdään lukkopainia, jonka jälkeen jatketaan vapaaottelulla. Siinä on yksi ammattilaisottelu ja loput otellaan amatöörisäännöin. Tapahtumassa on panostettu ääni- ja valotuotantoon, joka ei tule varmasti jättämään ketään kylmäksi. Kylmäksi tosin voi joutua, jos sattuu vahingossa tai tahallaan viemään maailmanluokan vapaaottelija Teemu Packalenin tanssikengät – hänkin nimittäin on tapahtumassa paikalla.

 

 

Back to Top