Koulutuksen muotoja

Koulutuksen muotoja

Vapaaottelussa käytettävät lajit

Vapaaottelu on yksi maailman nopeimmin kasvavista urheilulajeista, jota harrastetaan ja jonka otteluita seurataan innokkaasti ympäri maailmaa. Kyseessä on taistelulaji, jossa sallitaan lyönnit, potkut ja erilaiset kiinnipito-otteet. Ottelut käydään tavallisimmin metallihäkissä tai perinteisessä nyrkkeilykehässä. Amatööriotteluita käydään usein yksinkertaisesti lajiin tarkoitetulla matolla. Vapaaottelulle ei ole ainoastaan yhtä sääntörakennelmaa tai hallinnoivaa tahoa, joten säännöt voivat jonkin verran vaihdella ympäri maailman. Myös urheilijoiden käyttämät liikkeet vaihtelevat, sillä vapaaottelussa on olennaista, että ottelijat yhdistävät tehokkaasti osaamiaan taistelulajeja, kuten esimerkiksi nyrkkeilyä, karatea, painia, muay thaita, jujutsua ja judoa. Lajissa voidaan siis urheilijan osaamisen mukaan yhdistää monia eri taistelulajeja, eikä minkään lajin käyttö itsessään ole kiellettyä. Tässä artikkelissa esittelemme lajeja, joita vapaaottelussa voidaan hyödyntää.

Brasilialainen jujutsu

Nykyaikaisen vapaaottelukulttuurin nähdään käynnistyneen Brasiliassa, jossa myös brasilialaisen jujutsun alkukoti sijaitsee. Sen takia brasilialaisen jujutsun eli BJJ:n tekniikat ovat kenties tärkein osa vapaaottelussa käytettäviä keinoja. Lajina BJJ vaatii urheilijalta niin henkistä kuin fyysistäkin kanttia, johon tekninen osaaminen yhdistetään. Sen harjoittelu on jakautunut itsepuolustukseen, vapaaotteluun ja kilpailuun. Jujutsuun keskittyvissä otteluissa urheilijan tavoitteena on saada vastustaja luovuttamaan joko nivellukolla tai kuristusotteella, mutta myös pistevoitto on täysin mahdollinen lopputulos. Brasilialainen jujutsu on kamppailulaji, joka keskittyy pitkälti mattokamppailuun ja monimuotoisiin painitilanteisiin. Jossain määrin BJJ:tä on verrattu myös judoon, mutta vaikka selvä yhteys lajien välillä historiallisesta näkökulmasta tarkasteltuna on olemassa, on brasilialaisessa jujutsussa huomattavasti enemmän sallittuja tekniikoita, joista jalkalukot ovat luultavasti käytetyimpiä.

Judo

Judo on kamppailulaji, jossa käytettävät tekniikat ovat brasilialaisen jujutsun tekniikoiden lailla erittäin merkittävässä osassa vapaaottelussa. Japanista kotoisin oleva judo on kehitetty 1800-luvun lopussa, mistä se vuosien saatossa on levinnyt ympäri maailmaa harrastettavaksi ja kilpailtavaksi lajiksi. Tekniikat koostuvat niin sidonnoista, heitoista, käsilukoista kuin kuristuksistakin. Judon perustana nähdään ajatus, että vastustajan voimaa ja massaa käytetään hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla. Samalla pyritään siihen, että tilanteessa tarvittava voima käytetään maksimaalisella tavalla hyödyksi, mutta ylilyöntejä voimankäytössä ei silti tehdä. Judoka on nöyrä ja kunnioittaa vastustajaa, jolloin tarkoitukselliseen vahingoittamiseen ei pyritä. Jos brasilialaisen jujutsun osaaja on vapaaottelussa taitava erityisesti mattotekniikoissa, on judoa pohjalajinaan käyttävän vahvuus usein heitoissa ja pyyhkäisyissä sekä tiukkojen sidontojen hakemisessa.

Nyrkkeily

Nyrkkeily on tiukkojen sääntöjen puitteissa suoritettavaa kamppailu-urheilua, jossa kaksi urheilijaa kamppailee lyöden toisiaan köysillä ympäröidyssä kehässä. Vapaaotteluun verrattuna rajoituksia on huomattavasti enemmän, sillä esimerkiksi lyöminen niskaan, selkään, munuaisiin ja vyötärön alapuolelle on kokonaan kiellettyä. Vastustajaan ei saa osua kyynärpäällä tai hänessä ei saa roikkua tai pitää kiinni. Myös maassa makaavaa ei saa lyödä, potkia tai astua päälle. Nyrkkeilyn sisältyminen yhdeksi mahdolliseksi pohjalajiksi vapaaottelijalle on sikäli luontevaa, että nyrkkeilyn historia juontaa juurensa antiikin olympialaisten aikaan asti. Sen tekniikoilla on näin ollen ollut aikaa kehittyä nykyiseen muotoonsa, josta vapaaottelijat ovat pystyneet valikoimaan käyttöönsä parhaimmat ja tehokkaimmat. Klassisen nyrkkeilyn ohella vapaaottelijat hyödyntävät myös thainyrkkeilyn monipuolisia oppeja, joissa tekniikkavalikoimiin kuuluvat erityisesti erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit, polvipotkut, potkut ja pystypaini.

Paini

Paini on laji, joka antaa vapaaottelijoille tärkeitä taitoja erilaisiin vastustajaan käytettäviin otteisiin, sidontoihin, nostoihin ja heittoihin. Painissa lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä. Paini voi tarkoittaa useita erilaisia painimuotoja, kuten kreikkalais-roomalaista painia, vapaapainia tai showpainia, joissa kaikissa on omat erityispiirteensä myös vapaaottelua ajatellen. Kreikkalais-roomalaisessa painissa vastustajasta ei oteta otetta lantion alapuolisilta alueilta. Laji edellyttää urheilijalta voimaa ja kestävyyttä, mutta vaatii myös nopeaa päätöksentekokykyä siitä, kuinka vastustajan tekemät virheet saa hyödynnettyä itselle suotuisalla tavalla. Vapaapainissa pistelasku ja säännöt ovat pääosin samanlaiset, mutta myös otteet jaloilla ja jaloista ovat sallittuja. Toisin kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa, vapaapainissa myös naiset voivat kilpailla. Showpaini on edeltävistä painilajeista poiketen näytösluonteinen laji, jossa korostetaan liikkeiden näyttävyyttä, mutta voi tarjota vapaaottelijoille monia hyödyllisiä taitoja.

Kung fu

Tänä päivänä tunnettua vapaaottelua on harjoitettu jossain muodossa ympäri maailmaa kautta aikojen, vaikka nimi on vaihdellut. Kiinassa vapaaottelua muistuttava laji on ollut kung fu, joka on yleisnimitys Kiinasta peräisin oleville taistelulajeille. Tyylejä on siis useita, joista osa sisältää esimerkiksi akrobatiaa ja erilaisten vapaaottelijoita hyödyttävien fyysisten liikkeiden suorittamista.

Karate

Karate on kiinalainen kamppailulaji, jonka tekniikat perustuvat lyönneistä, potkuista, nivellukoista, hallintaotteista, heitoista ja hermopistetekniikoista. Laji on suunnattu alun alkaen itsepuolustukseen. Karatella on runsaasti erilaisia muotoja ja tyylisuuntia, joista vapaaottelijat voivat ottaa käyttöönsä parhaiten omaa ottelutyyliä parantavia keinoja.

Yhteenveto

Vapaaottelu on tänä päivänä suureen suosioon noussut kamppailulaji, jonka moniin muihin lajeihin verraten löyhät säännöt mahdollistavat monipuolisten ottelutekniikoiden käytön niin pysty- kuin mattotilanteissakin. Vapaaottelu edellyttää laajaa osaamista erilaisista tekniikoista, joiden osalta säännöt eivät aseta rajoituksia pohjalajien suhteen.

Tässä artikkelissa olemme esitelleet joukon kamppailulajeja, joita yleisimmin harjoitellaan vapaaottelu-uran aikana tai ennen sitä niin sanottuna pohjalajina. Kyseisiä lajeja ovat brasilialainen jujutsu, judo, nyrkkeily, paini, kung fu ja karate. Vapaaottelun viehätys perustuu sen monipuolisuuteen, jota mahdollisimman laaja osaaminen eri kamppailulajeista tukee.

 

Back to Top