Kuuluisimmat

Kuuluisimmat

Vapaaottelun kuuluisimmat nimet

Vapaaottelu on erittäin suosittua etenkin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Myös muualla maailmassa sitä harrastetaan sekä seurataan aktiivisesti. Suosittua lajista tekee etenkin sen näyttävyys, ja voitokkaita vapaaottelun harrastajia voitaisiinkin listata vaikka kuinka paljon. Mutta mikä tekee vapaaottelijasta kuuluisan? Toki voitoilla on merkitystä, ja etenkin näyttävät ottelut mestaruuden puolustamiseksi ovat suosittuja. Mutta kuuluisuus etenkään tällaisessa kontaktilajissa ei synny pelkästään paremmuudesta tai siitä, että on suosittu ja miellyttävä. Lajin lisäksi urheilijankin tulee olla näyttävä, eikä myöskään näyttelijänlahjoista ole haittaa. Tämä siltikin, vaikka itse laji on urheilulajina totisinta totta. Useat menestyneet vapaaottelijat ovatkin siirtyneet UFC-uransa jälkeen luonteeltaan enemmän show-tyylisiin lajeihin. Osa heistä on päässyt tekemään juontotöitä ja jopa näyttelijöiksi tv-sarjoihin ja elokuviin.

Vapaaottelun kuuluisat naiset

Yhdysvaltalainen Ronda Rousey on tullut tunnetuksi ensimmäisenä UFC-sopimuksella otelleena naisvapaaottelijana. Vapaaottelu-uraansa ennen Rousey oli kuuluisa judoka. Hän on Yhdysvaltojen ensimmäinen olympialamitain saavuttanut naisjudoka. Näyttävimmän uransa hän kuitenkin teki vapaaottelijana. Rousey oli tappioton aina amatööriajoistaan vuodesta 2011 vuoteen 2015 asti. Suurin osa voitoista tuli luovutuksella käsilukon kautta. Vapaaottelu-uransa jälkeen Ronda on säilyttänyt kuuluisuutensa siirtymällä WWE:hen, jossa hän on otellut muun muassa Stefanie McMahonin kanssa. Hän on tullut kuuluisaksi myös näyttelijänä. Rousey on esiintynyt elokuvissa The Expendables 3 ja Fast and Furious 7. Tunnetuimpia suomalaisia naisvapaaottelijoita ovat Suvi Salmimies ja Minna Grusander. Grusander on suosittu niin toisten ottelijoiden kuin katsojienkin keskuudessa. Hän on menestynyt vapaaottelussa myös kansainvälisellä tasolla ja on vuoden 2015 maailmanmestari.

Royce Gracie ja Ken Shamrock

UFC:n historiaan sekä monien lajin fanien mieliin on jäänyt Ken Shamrockin ja Royce Gracien ottelu vuodelta 1995. Kyseessä oli näiden vapaaottelijoiden uusintaottelu, joka oli tuolloin kaikista pisin ja kuuluisin kohtaaminen koskaan. Ottelu oli jopa niin suosittu, että sillä oli enemmän pay-per-view -katsojia kuin millään muulla ottelulla seuraavaan kymmeneen vuoteen. Ken Shamrock on syntynyt vuonna 1964, ja vapaaottelemisen hän on aloittanut 1990-luvulla Japanissa. Miehellä on 47 MMA-ottelua takanaan, joista hän on voittanut 28. UFC-uransa jälkeen Shamrock siirtyi ammattipainijaksi WWF:n. Shamrockia jonkin verran kuuluisampi on Royce Gracie. Hän on lähtöisin tunnetusta brasilialaisesta jujutsua kehittäneestä Gracien suvusta. Henkilökohtaiseen kuuluisuuteen ottelija nousi voitettuaan UFC:n kaikkien aikojen ensimmäisen, toisen ja neljännen tapahtuman.

Conor McGregor

Conor McGregor on luultavasti kuuluisin vapaaottelija koko maailmassa. Hänen nimensä tunnistavat myös ne, jotka eivät lajia muuten seuraa. Tämä johtuu McGregorin vuoden 2017 nyrkkeilyottelusta Floyd Mayweatheria vastaan. Vaikka McGregorin suurin kuuluisuus on peräisin tuosta sadan miljoonan dollarin ottelusta, on hänellä myös taustalla hieno ura vapaaottelun parissa. McGregor on alun perin aloittanut nyrkkeilyllä, mutta siirtyi vapaaottelijaksi 16-vuotiaana. Mies on otellut uransa aikana 25 vapaapainiottelua, joista hän on voittanut 21. Voitoista 18 on tullut tyrmäyksellä, yksi luovutuksella ja kaksi tuomarien päätöksellä. Neljä tappiollista otteluaan McGregor on hävinnyt luovutuksella. Kuuluisuutta McGregor on saavuttanut myös osallistuttuaan yleiseen tappeluun tappiollisen ottelunsa jälkeen lokakuussa vuonna 2018. Hänet määrättiin tästä kuuden kuukauden ottelukieltoon sekä sakkorangaistukseen.

Randy Couture

Randy Couture on Captain Americana tunnettu yhdysvaltalainen vapaaottelija. Hän on voittanut UFC-mestaruuden kahdessa painoluokassa: sekä raskaassa että kevyessä raskaassa sarjassa. Miehellä on takanaan 20 ottelua, joista 19 on voittoja. Kuuluisaksi Couture on tullut ottelutyylistään. Hänen maassa tapahtuvaa ottelutyyliään, Ground and poundia, on kehuttu maailman taidokkaimmaksi. Tyyli on peräisin Couturen taustasta kreikkalais-roomalaisen painin parissa. Suomalaisille Randy Couture on tullut varmasti kaikkein tutuimmaksi hänen ottelustaan Tony “Viikinki” Halmeen kanssa. Kyseessä oli Couturen UFC-debyytti suomalaista Viikinkiä vastaan. Couture voitti ottelun 53 sekunnin jälkeen kuristusotteella. Uransa viimeisen UFC-ottelun Randy Couture otteli vuonna 2010. Sittemmin mies on tehnyt itseään tunnetuksi näyttelijänä. Hän on esittänyt Randy Tollin hahmoa The Expendables -elokuvassa sekä sen jatko-osissa.

Daniel Cormier

Daniel Cormier on vapaaottelija, jolla on samanaikaisesti ollut hallussaan kahden eri painoluokan vapaaottelun mestaruudet. Hän oli alemman raskaansarjan mestari vuodesta 2015 lähtien ja voitti raskaansarjan mestaruuden vuonna 2018. Ennen vapaaotteluun siirtymistä mies oli olympiatason vapaapainija. Cormier jatkaa edelleen vapaaottelu-uraansa.

Tito Ortiz

Tito Ortiz on vuonna 1975 syntynyt yhdysvaltalainen vapaaottelija. Hänellä on takanaan 32 ottelua, joista voittoja on 19. Ortiz onkin tehnyt näyttävän 20-vuotisen uran vapaapainin parissa vuosina 1997 – 2017. Muut kuin lajin fanit muistavat miehen kuitenkin parhaiten tämän suhteesta Jenna Jamesonin kanssa.

Lyoto Machida

Lyoto Machida on vuonna 1978 syntynyt brasilialainen vapaaottelija. Hän on harrastanut laajasti erilaisia lajeja, ja miehellä onkin musta vyö sekä karatessa että jujutsussa. Vaikka Machida on voittanut urallaan useita kuuluisiakin vapaapainijoita, tunnetuksi hän on tullut ottelustaan Mauricio Ruaa vastaan. Vuoden 2009 kohtaaminen päättyi Machidan voittoon kiistanalaisella tuomaripäätöksellä. Kun ottelu sittemmin uusittiin, Machida hävisi ensimmäisessä erässä tyrmäyksellä.

Machidan tavoin useat muutkin vapaaottelijat ovat tulleet kuuluisiksi jostain tietystä ottelusta. Kyse voi olla suurista rahoista, kyseenalaisesta tuomaroinnista tai mielenkiintoisen otteluparin kohtaamisesta uudelleen vuosien jälkeen. Monesti voittojen lukumäärän sijaan juuri ottelijan näyttävyys on usein se, mikä tekee hänestä suositun yleisön silmissä.

 

 

Back to Top