Legendaarisimmat

Legendaarisimmat

Legendaarisimmat vapaaottelumatsit

Viimeisen 25 vuoden aikana vapaaottelu ja sen suosio on kasvanut odottamattomalla tavalla. Ensimmäisiä otteluita järjestettiin, jotta voitaisiin selvittää, mikä taistelulaji on paras. Nykyisin siitä on tullut valtavirtaurheilulaji, joka on kehittynyt vuosien aikana valtavasti. Vapaaottelun menneisyyteen sisältyy useita aikakausia ja otteluita, jotka ovat jokainen tuoneet oman ainutlaatuisen panoksensa lajin kehittymiseen. Tässä artikkelissa käydään läpi lajin kohokohtia sen pitkän ja usein haastavan matkan ajalta. Teksti voi toimia historian oppituntina sellaiselle, joka on vasta tullut lajin pariin. Niille, jotka ovat olleet lajin parissa pitkään, artikkelimme voi toimia nostalgisena katselmuksena vapaaottelun kehitykseen ja mieleenpainuviin kohokohtiin. Ottelut, joita tässä listataan, eivät ole tärkeysjärjestyksessä. Listaan ei myöskään ole mahtunut kaikkia merkittäviä tapahtumia, mutta ne, jotka mainitaan, ovat tärkeitä hetkiä vapaaottelun historiassa.

Royce Gracie vs. Gerard Gordeau

Tämä UFC 1 -ottelu käytiin 12. marraskuuta 1993 Denverissä, Coloradossa. Ottelu oli kolmas molemmille miehille sinä iltana. Gordeaun aiemmat ottelut olivat päättyneet tekniseen tyrmäykseen otteluiden ensimmäisillä minuuteilla. Gracie oli ollut yhtä lailla eri tavalla vakuuttava. Hän oli turnauksen pienin mies, mutta ainoa, joka osasi Jiu Jitsua. Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan hän sai vastustajansa maahan ja pakotti molemmat luovuttamaan. Finaalissa ottelijoiden kokoero oli huomattava. Gerard oli päätä pidempi kuin Gracie. Siitä huolimatta sinä iltana taistelulajimaailma oppi, että jokainen on samankokoinen maassa. Samaan tapaan kuin aiemmissa otteluissaan Gracie sai vastustajansa maahan. Yhden minuutin ja 40 sekunnin jälkeen Gordeaun luovutti. Tämä ottelu muutti vapaapainia pysyvästi. Enää ei riittänyt, että osasi karatea, sillä se ei toimi, kun vastustaja on saanut sinut maahan.

Don Frye vs. Yoshihiro Takayama

Kesäkuun 23. 2002 Saitamassa, Japanissa käytiin ottelu, joka poikkeaa listan muista otteluista. Tässä ottelussa ei tarjottu erityisesti tekniikkaa tai taitoa, sillä se muistutti lähinnä jääkiekkokaukalossa nähtyä tappelua, mutta se tarjosi sydäntä ja sisua, jota harvoin nähdään kehässä. Näytti siltä kuin molemmat miehistä olisivat päättäneet osoittaa kovuutensa sen sijaan että selvitettäisiin, kumpi on yleisesti parempi ja harjaantuneempi ottelija. Ottelu oli tasaväkinen ja molemmilla miehillä oli hetkensä ottelussa. Kumpikaan miehistä ei myöskään osoittanut erityistä halua puolustaa itseään. He vain hyökkäsivät toisiaan vastaa kaikella voimalla. Lopulta kuuden minuutin armottoman taistelun jälkeen Takayaman keho ei kestänyt enää. Hänen kasvonsa oli turvoksissa loputtomien iskujen jälkeen. Frye voitti lopulta teknisellä tyrmäyksellä, mutta ottelu jäi historiaan otteluna, joka täytyy nähdä, jotta sen voi uskoa.

Fedor Emelianenko vs. Antônio Rodrigo Nogueira

Maaliskuun 16. 2003 Yokohama, Japan. Tämän ottelun aikoihin Nogueira oli juhlituin raskaansarjan vapaaottelija ja lähti otteluun suosikkina. Emelianenko oli tuntemattomampi, vaikkakin arvostettu ja taitava ottelija. Hän käytti Judo-tekniikkaansa saadakseen vastustajansa maahan, jolloin hän alkoi jakaa nopeita iskuja armottomasti, vaikka Nogueira olikin voittanut viimeiset kuusi otteluaan ylivoimaisesti. Maailma oppi nopeasti, että Emelianenko on erilainen ottelija ja Nogueiran tekniikat eivät tehoa häneen. Venäläinen takoi armottomia iskujaan sellaisella nopeudella ja väkivallalla, että kommentaattori kutsui sen ääntä kuin biisonia hakattaisiin pesäpallomailalla. Molemmat miehet taistelivat loppuun asti. Kolmen erän jälkeen ottelu meni tuomarien päätökseen ja Emelianenko julistettiin voittajaksi. Hän säilytti tittelinsä kauemmin kuin sen myöntänyt organisaatio, sillä hän pysyi voittamattomana seuraavat seitsemän vuotta.

Chuck Liddell vs. Randy Couture

Kesäkuun 6. 2003 Las Vegas, Nevada, USA. Tämä raskaansarjan mestaruusottelun piti olla helppo nakki Chuck Liddellinille, joka sai vastustajakseen selvästi vanhemman Randy Couturen. Couture oli kärsinyt tappion kahdessa viimeisessä raskaansarjan ottelussaan ennen kymmenen kuukauden taukoaan. Liddellinilla oli taito nousta nopeasti maasta ja pitää ottelu pystytasossa, minkä uskottiin koituvan Couturen kohtaloksi. Couture oli kuitenkin todistanut uransa aikana, että aina kun hänen oletetaan häviävän tai häntä aliarvioidaan, hän yllättää maailman jälleen uudella esiintymisellä, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähty. Minuutti minuutilta hän sai enemmän ja enemmän yliotetta Liddellista, jahdaten häntä ympäri kehää, iskien teräviä iskuja ja väsyttäen hänet. Lopulta, voitettuaan useita yhteenottoja pystytasossa, Couture sai uupuneen ja hakatun vastustajansa uudelleen maahan, jossa hän takoi lyöntejä, kunnes ottelu keskeytettiin.

B.J. Penn vs. Takanori Gomi

Lokakuu 10. 2003 Honolulu, Havaiji, USA. Tässä ottelussa kaksi kevyensarjan ottelijaa kohtasivat vihdoin ja viimein ratkaistakseen mestaruuden. Odotuksena oli, että Gomi asettaisi merkittäviä haasteita nuorelle lahjakkuudelle. Asiantuntijat eivät olisi voineet olla enempää väärässä. Penn osoittautui selvästi paremmaksi ottelijaksi, ja tasoero heidän kahden välillään oli huomattava. Penn voitti kolmannessa erässä.

Matt Hughes vs. B.J. Penn

Tammikuu 31. 2004 Las Vegas, Nevada, USA. B.J. Pennin ilmoittaessa osallistuvansa tähän välisarjan otteluun, ajateltiin, että hän joko tullut hulluksi tai että häntä rankaistaan. Ottelua pidettiin erityisen vaarallisena Pennille. Jo heti ottelun alusta kävi ilmi, että Hughes ja koko vapaaottelua seuraava maailma oli aliarvioinut Pennin. Penn piti puolensa ja lopulta hallitsi ottelua, voittaen kolmannessa erässä.

Lopuksi

Vapaaottelu on laji, joka on kehittynyt huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Se on muuttunut lajien välisestä kilpailusta yksilöiden kamppailuksi. Nykyisin vapaaottelu on monipuolinen laji, jolla on mahdollisuudet kehittyä moneen suuntaan. Se tarjoaa ottelijoille suuria haasteita ja mahdollisuuksia, sillä taistelulajien kirjo on valtava.

Vapaaottelu tarjoaa myös yleisölle jännitystä ja viihdettä ollessaan ennalta-arvaamaton ja vaarallinen laji. Yksi isku tai potku voi muuttaa ottelun kulun ja lopputuloksesta tuleekin odottamaton. Yhdellä yksilöottelijalla on suuri vaikutus koko lajin kehitykseen ja voi muuttaa sen kulun vuosiksi eteenpäin, niin kuin historia on osoittanut.

 

 

Back to Top