Parhaat vapaaottelijat

Parhaat vapaaottelijat

Suomen parhaat vapaaottelijat

Vapaaottelun suosio lähti nousuun kun 1993 Yhdysvalloissa alettiin järjestää UFC-otteluita. Suomessa lajin kilpailuja on järjestetty vuodesta 1997 alkaen. Vapaaotteluliitto on ollut Suomessa vuodesta 2004 lähtien. Tästä lajin kehitys on oikeastaan lähtenyt, kun lajille saatiin yhtenäiset säännöt. Virallinen junioritoiminta on aloitettu vuonna 2014. Tällä pyritään turvaamaan lajin tulevaisuus Suomessa sekä nuorten lupausten mahdollisuus kehittyä lajinsa parhaimmiksi. Suomalaiset vapaaottelijat ovat menestyneet myös kansainvälisissä kisoissa. Lajin parissa Suomea tunnetuksi ovat tehneet etenkin Makwan Amirkhani, Anton Kuivanen ja Teemu Packalén. Etenkin Amirkhanin peräänantamattomuus sekä näyttävyys tekee hänestä erinomaisen vapaaottelijan. Hän saakin jo pelkästään karismallaan lajia seuraamaan myös sellaisia, joille vapaaottelu on ennestään tuntematon. Myös Tony Halmeen lyhyt esiintyminen UFC:ssä muistetaan Suomessa pitkään.

Makwan Amirkhani

Makwan Amirkhani on aloittanut kreikkalais-roomalaisella painilla, mikä näkyy edelleen hänen ottelutyylissään. Sittemmin hän on siirtynyt vapaaottelun pariin. Ensimmäisen vapaaottelunsa ammattilaisena hän otteli vuonna 2010. Vuoteen 2014 mennessä hän oli otellut 12 kertaa, 10 kertaa voitokkaasti. Amirhkani siirtyi UFC:hen vuonna 2015. Otteluita UFC:ssä Amirkhalnilla on vuoteen 2018 mennessä viisi, joista hän on voittanut neljä. Viimeisin Amirkhanin ottelu oli vuonna 2018 Yhdysvaltalaista Jason Knightia vastaan. Ottelu oli tapahtumarikas ja antoi faneilleen täyden katselunautinnon, kuten vapaaottelun kuuluukin. Amirkhani aloitti ottelun vahvasti, putosi sitten pariin otteeseen lattiaan, mutta taisteli silti lopuksi itsensä tuomaripäätöksellä otteluvoittoon. Amirkhanilla on vielä matkaa vapaapainin parhaimmistoon mukaan pääsemiseksi. Silti kokemusta kansainvälisistä otteluista on miehelle kertynyt jo paljon.

Teemu Packalén

Urheilu-uransa Teemu Packalén on aloittanut jääkiekon parissa. Vapaaotteluun hän siirtyi vuonna 2007. Suomessa Packalén on otellut seitsemän kertaa voittaen joka kerta. UFC:hen hän siirtyi vuonna 2015. Kolmesta UFC-ottelustaan Packalén on hävinnyt kaksi ja voittanut yhden. Toistaiseksi ainut UFC-voitto tuli vuonna 2016 ottelussa ranskalaista Thibault Goutia vastaan. Voitto tuli takakuristuksella ensimmäisessä erässä ajassa 0:24. Packalénille myönnettiin tästä suorituksesta Performance of the night maininta ja 50 000 dollarin bonus. Teemun uraa ovat varjostaneet useat loukkaantumiset lajin parissa. Maaliskuussa 2016 hän joutui olkapääleikkaukseen kahden UFC-ottelunsa jälkeen. Valmistautuessaan neljänteen otteluunsa hänen polvensa eturistiside katkesi harjoituksissa. Teemu joutui pitkälle sairaslomalle. Toipuminen etenkin henkisesti kesti kauan, mutta Packalénin odotetaan ottelevan taas vuonna 2019.

Minna Grusander

Suomen paras naisvapaaottelija on vuonna 1989 syntynyt hiukkassarjassa otteleva Minna Grusander. Toisin kuin useimmilla muilla vapaaottelijoilla, Minnalla ei aloittaessaan ollut aiempaa kamppailulajitaustaa. Sen sijaan hän on harrastanut uintia ja koripalloa. Vapaapainin Minna aloitti vuonna 2012 ja ensimmäisen amatööriottelunsa hän otteli vuonna 2014. Hän voitti samana vuonna kultaa amatöörien suomenmestaruuskisoissa. Tuolloin Minna otteli korsisarjassa, eli alle 52,2 kiloisissa. Sittemmin hän on siirtynyt hiukkassarjaan alle 47,6-kiloisten sarjaan. Minna tunnetaan etenkin otteluistaan amerikkalaisen Jinh Yu Freyn kanssa. Ensimmäistä kertaa he kohtasivat heinäkuussa 2018 korsisarjan mestaruusottelussa. Tuomareiden antamat pisteet olivat vähintäänkin kyseenalaisia. Grusander saikin mahdollisuuden revanssiin nopeasti jo saman vuoden joulukuussa. Tuo ottelu oli edellistä tasaisempi, mutta sekin päättyi Grusanderin tappioon.

Tony Halme

Vuonna 1963 syntynyt helsinkiläinen Tony Halme harrasti voitokkaasti useita urheilulajeja. Vapaapainiuransa lisäksi hän toimi ainakin showpainijana ja ammattilaisnyrkkeilijänä. Halme oli myös kirjailija ja muusikko, ja hän toimi myös kansanedustajana vuosina 2003 – 2007. Halme aloitti kehonrakentajana ja voitti 17-vuotiaana hopeaa kehonrakennuksen SM-kilpailuissa. Sittemmin Halme asui Yhdysvalloissa ja harrasti showpainia nimellä Ludvig Borga. Ammattinyrkkeilijänä Halme voitti raskaansarjan Suomen mestaruuden. Halme otteli yhteensä viisi vapaaottelua, joista hän voitti yhden. Kuuluisin Halmeen otteluista käytiin vuonna 1997, kun Halme otteli UFC:ssä Randy Couturea vastaan. Ottelu päättyi 56 sekunnissa Couturen voittoon. Tämä jäi Halmeen ainoaksi UFC-otteluksi. Se oli silti suomalaisittain hieno saavutus, sillä Halme oli ensimmäinen koskaan UFC:ssä otellut suomalainen. Halme kuoli tammikuussa 2010.

Anton Kuivanen

Anton Kuivanen on virolaissyntyinen suomalainen. Vuodesta 2012 lähtien Kuivanen on otellut UFC:ssa. Vaikka Kuivanen hävisi ensimmäisen ottelun kaikin tuomariäänin, oli pääsy UFC:hen silti merkittävä. Kuitenkin vuonna 2013, hävittyään kaksi kolmesta ottelustaan, Kuivasen sopimus päätettiin. Hän on tällä hetkellä kevyensarjan maailman sadan parhaan joukossa ja Euroopan tasolla toisena.

Suvi Salmimies

Suvi Salmimies on otellut vapaaottelun ammattilaisena vuodesta 2014 lähtien. Hän on voittanut yhdeksän ottelua viidestätoista. Vuonna 2018 Salmimies kirjoitti kirjeen UFC:lle, sillä hän katsoo olevansa valmis kansainvälisille areenoille. Nähtäväksi jää pääseekö pitkän uran Suomessa tehnyt salmimies kokeilemaan siipiään.

Tom Niinimäki

Niinimäki on turkulainen vapaaottelija. Ennen UFC:tä Niinimäellä oli 20 vapaaotteluvoittoa. Vuonna 2013 hän pääsi ottelemaan UFC:hen. Ensimmäisen ottelunsa brasilialaista Rani Yahuania vastaan Niinimäki voitti. Kuitenkin seuraavat ottelut ruotsalaista Nicklas Bäckströmiä ja yhdysvaltalaista Chas Skellyä vastaan Niinimäki hävisi.

Tom Niinimäki oli kuitenkin kolmas koskaan UFC:ssä otellut suomalainen. UFC:hen pääsy onkin tietysti jokaisen vapaaottelijan haave. Tämän onnistumiseen tarvitaan kuitenkin kovaa työtä ja omistautumista. Lisäksi kansallisellakin tasolla tarvitaan ottelijoita ja lisää esikuvia, jotta kiinnostus lajia kohtaan säilyy.

 

 

Back to Top