Vaikeimpia urheilulajeja maailmassa

Vaikeimpia urheilulajeja maailmassa

Fightnight – Vapaaottelun asiantuntija

Jos kamppailulajit ja niistä ehkä vaativin, vapaaottelu, kiinnostaa, olet saapunut oikeaan paikkaan. Tällä sivustolla kerromme sinulle kaiken, mitä haluat vapaaottelusta tietää. Olitpa sitten kehittelemässä itsellesi uutta harrastusta tai halusitpa vain lukea lisää mielenkiintoisesta urheilulajista, haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi sivuillemme! Vapaaottelu on suhteellisen nuori kontaktilaji, jossa yhdistyvät monta perinteistä itsepuolustus- ja kamppailulajia, rautainen atleettisuus sekä kunnioitus vastustajaa kohtaan.

Vapaaottelussa yhdistyy monta eri lajia

Vapaaottelusta yleisesti käytettävä termi MMA on lyhenne englannin kielen sanoista Mixed Martial Arts. Nimensä mukaisesti vapaaottelu yhdistelee useiden perinteisten kamppailulajien tekniikoita. MMA on yleisnimitys vaativille täyskontaktilajeille, joiden säännöt voivat vaihdella, mutta niissä tavallisesti sallitaan sekä pysty- että mattotekniikoita sekä iskuja ja lukkoja. Sivustoltamme löydät lisää tietoa, mitä elementtejä muista kamppailulajeista vapaaotteluhäkistä voi löytää ja mitkä tekniikat ovat MMA:ssa suosituimpia.

Vapaaottelumatsit käydään aina kehässä tai häkissä, ja ottelun osanottajat pyrkivät voittamaan vastustajansa käyttämällä sallittuja lyöntejä, potkuja, alasvientejä, lukkoja, heittoja ja kuristuksia. Laji on fyysisesti erittäin vaativa ja raskas; kilpatasolla se vaatiikin harrastajalta erinomaista kestävyyttä. Vapaaottelu jaetaan yleisesti amatööri- ja ammattilaisvapaaotteluun. Amatöörivapaaottelu sopii harrastuksena kaikille, kun taas ammattilaisuus vaatii ottelijalta kovaa treeniä ja harjoittelua. Lisätietoa ammattilais- ja amatöörivapaaottelun eroista löydät tältä sivustolta.

Vapaaottelun historia

Vapaaottelun juuret ulottuvat aina antiikin ajan Kreikkaan, jossa harjoiteltiin pankrationiksi kutsuttua kamppailulajia. Pankration muodostui sanoista “pan” ja “kratos”, joka voidaan vapaasti suomentaa muotoon “kaikki voimat”. Nimensä mukaisesti kyseessä oli fyysisesti erittäin vaativa kamppailulaji. Laji löytyi myös Olympian kisojen ohjelmasta, jossa se nousi nopeasti kisojen arvostetuimmaksi lajiksi ja jonka voittajia pidettiin suuressa arvossa. Pankrationin perinnettä jatkettiin edelleen Rooman valtakunnassa.

Modernin vapaaottelukulttuurin muodostumiseen vaikutti voimakkaasti brasilialaisen Gracien perheen kehittämä ja opettama ju-jutsun tyylisuunta, brasilialainen ju-jutsu. Länsimaissa vapaaottelun historia on varsin nuori ja sen läpimurto tapahtui vasta 1990-luvun alussa, jolloin Royce Gracie voitti ensimmäisen Ultimate Fighting Championship -turnauksen siitä huolimatta, että oli osallistujista pienikokoisin. Vapaaottelun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja lajin menestyjistä on tullut kansainvälisiä supertähtiä.

Vapaaottelu Suomessa

Suomessa vapaaottelu on niin ikään muiden länsimaiden tavoin kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Lajin viehätys piilee sen ainutlaatuisessa tavassa yhdistellä useita eri kontaktilajeja muodostaen niistä yhden erittäin tehokkaan ja monipuolisen kamppailu-urheilulajin. Ensimmäinen vapaaottelutapahtuma järjestettiin Suomessa jo vuonna 1997, eli vain neljä vuotta historian ensimmäisen UFC-tapahtuman jälkeen. Tältä sivustolta löydät kattavasti tietoa Suomen vapaaottelukulttuurista sekä lajin kotimaisista, kansainvälisestikin menestyneistä huipuista.

Myös Suomessa vapaaottelun huippumenestyjät ovat ammattiurheilijoita ja suurelle yleisölle hyvin tunnettuja. Sivustollemme olemmekin listanneet parhaita ja menestyneimpiä suomalaisia vapaaottelijoita sekä tietoa siitä, kuinka vapaaottelijat harjoittelevat saavuttaakseen menestystä ehkä maailman vaativimmassa kamppailulajissa. Suomen lajiliitto, Suomen Vapaaotteluliitto, on perustettu vuonna 2004 ja se sääntelee vapaaottelun sääntöjä ja tuomaritoimintaa maassamme. Kaikki viralliset lajitapahtumat käydään liiton alaisuudessa. SVL tekee myös laajaa kansainvälistä yhteistyötä muiden maiden lajiliittojen kanssa.

Mukaansatempaava näytöslaji

Vapaaottelu on näyttävä ja viihdyttävä laji ja se onkin saavuttanut suuren suosion myös suuren yleisön, eikä vain lajin harrastajien joukossa. Lajin suosion kasvaessa sääntöihin tehtiin jo 1990-luvun alkupuolella muutoksia ja esimerkiksi sallittujen otteiden ja iskujen listaa muutettiin, jotta vapaaottelusta saatiin entistäkin yleisöystävällisempi laji. Vapaaottelutapahtumat ovat suosittuja ympäri maailman, ja tältä sivustolta löydät lisätietoa eri vapaaotteluorganisaatioista ja -tapahtumista.

Näyttävyytensä ja kovan urheilullisen aspektin ansiosta vapaaottelutapahtumista on tullut ikimuistoisia urheiluelämyksiä faneille. Käymme tällä sivustolla läpi tunnetuimpia ja mieleenpainuvimpia vapaaottelumatseja vuosien varrelta. Lajin ylivoimaisesti suurin ja arvostetuin organisaatio UFC on usein keskiössä teksteissämme, mutta käsittelemme myös muiden vapaaottelusarjojen kuulumisia ja otteluita. Bellator, Cage Warriors, Strikeforce, jo lakkautettu Pride sekä suomalainen Cage ovat kaikki maailmanlaajuisesti tunnustettuja lajijärjestöjä, joista parhaat ottelijat nousevat aina UFC:hen asti.

Kuuluisat vapaaottelijat

Vapaaottelun tähdet ovat huippu-urheilijoita sanan varsinaisessa merkityksessä. Otteluista ei selviä ehjin nahoin ilman huippukuntoa ja vuosien treenaamista. Erinomaisen fysiikan lisäksi menestynyt vapaaottelija on myös näyttävä persoona, sillä fanit pitävät räiskyvistä hahmoista. Menestyjät nousevatkin kannattajiensa keskuudessa supertähdiksi. Kuten muissakin painoluokkiin perustuvissa kamppailulajeissa, esimerkiksi nyrkkeilyssä, vastausta siihen, kuka on kaikkien aikojen kovin vapaaottelija ei voida määritellä. Myös juuri se on lajin suola.

Vapaaottelun kaikkien aikojen parhaiksi ottelijoiksi omissa painoluokissaan on kutsuttu muun muassa Anderson Silvaa, Fedor Jemeljanenkoa, Georges St. Pierreä, Matt Hughesia sekä lajin eräänlaisena isänäkin pidettyä Joyce Graciea. Kaikilla parhailla ottelijoilla on omia tekniikoitaan ja tyylejään, joista heidät tunnistetaan. UFC:n alkuvuosina vapaaottelussa nähtiin enemmän eri tyylilajien mestareiden välisiä kamppailuja, mutta nykyään menestyvän vapaaottelijan tulee osata monipuolisesti erilaisia tyylejä. Lue aiheesta lisää sivuillamme.

Kamppailulaji vailla vertaa

Vapaaottelu on kamppailulaji vertaansa vailla. Se on ainutkertainen ja omalaatuinen yhdistelmä montaa eri perinteistä kamppailulajia. Vaikka lajin huipulla fysiikan tulee olla rautainen, sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huippukuntoinen urheilija voidaksesi harrastaa vapaaottelua. Vapaaottelu on mainio liikunnallinen harrastus kaikenikäisille miehille ja naisille, ja kontaktin tasoa voi lisätä hiljalleen harrastuksen edetessä. Toivottavasti viihdyt sivustollamme ja löydät kaiken, mitä halusit vapaaottelusta tietää!

 

 

Back to Top